Trendspaning - Street Art





Den konstnärliga staden

Vi båda fascineras av roliga och fina saker vi hittar i vår omgivning. Dessvärre känner vi inte att just Piteå bjuder på ett sådant utbud och vart vänder man sig då? Jo, Internet, källan till inspiration, glädje och eskapism för alla med tillgång till ett tangentbord.

 

Stadskärnan runt om i världen har förvandlats till en mer färgglad plats vilket är något vi under en tid uppmärksammat. Avancerad gatukonst blir allt vanligare i städer och människor jobbar för att göra andra glada genom sin publika konst. När den enkla name-tagen och graffitimålaren börjat gå ur tiden tar gatuartisterna istället sitt uttrycksätt för konst ett steg längre med hela staden som målarduk. Idag kallas det med ett samlingsnamn för Street-Art.

 

Street-Art kan vara vad som helst; en klisterlapp, en spraymålning eller ett träd klätt i en stickad strumpa. En Street-Art skapare är en konstnär som använder publika platser som display för sin konst, det är helt enkelt ett utryckssätt som tar utställningen utomhus så att Greta Nilsson också får uppleva lite kultur påväg till jobbet en regnig tisdagmorgon.

 

Det finns olika syften med att visa sin konst på byggnader, gator och andra allmänna platser. Vissa artister gör det för att skapa sig ett namn, andra har kanske blivit uttråkade av den traditionella utställningsytan. Den konstform vi sett mer och mer framträdande när vi trendspanat är den Street-Art som vill ifrågasätta den existerande omgivningen och kommunicera med den vanliga Sture Svensson om socialt relevanta områden och frågor. En trend som vi vill uppmärksamma!

 

Street-Arten blir även allt vanligare runt om i världen vilket Red Bulls hemsida visar prov på där man själv kan tagga sin häftigaste Street-Art på google maps och hjälpa till att täcka upp världskartan med Street-Arts runt om i världen. Det finns hur mycket material som helst att tillgå och att använda Internet som inspirationskälla för att göra egen Street-Art är inte svårt i det här fallet.

 

Ännu en trend som vi ser växa genom de källor vi hittat är att det idag för Street-Art artisterna inte bara handlar om att måla sin konst utan att få de förbipasserande att stanna upp och fyllas av glädje och förhoppningsvis generera ett leende. Denna Street Art ska vara rolig och lustfylld.

 

Ett par innovativa och inspirerande typer som också kommit på att det är genom roliga och lustfyllda upplevelser som budskapet bäst når fram är grundarna bakom The Fun Theory (TFT). Vi vet ju alla att ett gott skratt förlänger livet alltså att ha roligt är viktigt för den personliga hälsan men även den världsliga hälsan kan bli bättre genom att ha roligt anser både vi och TFT. De jobbar mycket med fenomenet att “Det roliga förändrar beteendet till det bättre” och de testar praktiskt hur vårt beteende förändras när vi får göra sopsortering på ett roligt sätt och gå i trappor som ser ut som ett piano och låter som ett när du går där istället för att ta den tråkiga rulltrappan.

 

Skribenterna på The Cool Hunter är inne på samma spår med att det finns en djupare betydelse med Street-Art. Vi kanske klottrar mindre och skräpar ner mindre på en plats där det är estetiskt fint, där det finns ett konstverk och någon som lagt ned kärlek och tid på att utforma platsen. Som stadsinvånare kan man genom Street-Art känna ett större ansvar för platsen som sträcker sig utanför sig själv.

 

UT och Street-Arta!

/Sofie Predikaka och Josefin Enström

Upplevelseproduktion, Ltu VT 2012



 

Tankar som slagit oss då vi trendspanat Street-Art

> Människor dras till och behöver naturens färger i sin omgivning!?

 

> Är det så att man kan dra en parallell mellan urbaniseringen och deprission? Den betonggråa staden gör att street arten blir mer utbredd då människan behöver mer färg i omgivningen?

 

> Internetkällorna växer idag med kreativa, innovativa estetiska former för att det finns ett behov från människorna att bli inspirerade!? Tex webbsidan The Cool Hunter.

 

> Barcelona. Det är häftigt hur borgmästaren lät Gaudí göra allt han gjorde med staden. Det har gett otroligt mycket till stadsbilden och stadens populäritet i dag anser vi.

KÄLLOR

http://www.thecoolhunter.net/article/detail/1787/why-street-art-matters

http://www.next-after-this.com/2011/10/trend-street-art-that-will-make-you.html

http://www.thefuntheory.com/

http://streetartview.com/

http://web.ebscohost.com.proxy.lib.ltu.se/ehost/detail?vid=4&hid=14&sid=cac72ecb-e21a-4dcc-8ff9-56ff54d104d5%40sessionmgr11&bdata=JnNpdGU9ZWhvc3QtbGl2ZQ%3d%3d#db=afh&AN=52695285

http://www.gatukonst.se/

http://www.streetartutopia.com/

http://www.thestreetartblog.net/

http://german-street-art.blogspot.se/

http://blog.vandalog.com/

http://www.streetartutopia.com/?p=3554

http://www.youtube.com/watch?v=5dYXXKbJw6c

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0